Veritabanında Back Up ve Restore İşlemi

Veritabanı yedeklemek ve yedeklenen veritabanını başka bilgisayarda kullanmak için back up ve restore işlemlerine ihtiyaç duyarız. Bu işlemlerin birkaç yolu mevcut ancak bana göre en basit olan yöntemi sizlerle paylaşacağım. Öncelikle yedekleme (Back Up) işleminin nasıl yapıldığına bakalım:

Diyelim ki dergi adlı veritabanının yedeğini almak isteyelim. dergi adlı  veritabanına sağ tıklayıp Tasks->Back Up a tıklayarak Back Up Database adlı pencereyi açalım. 
Daha sonra açılan pencerede sağ alt köşedeki Add butonuna tıkladığınızda Locate Database Files adlı bölümden yedeğin nereye kaydedileceği seçelim ve alttaki File name kısmına .bak uzantılı bir dosya adı verelim ( "yedek.bak" gibi).

Ok butonuna bastıktan sonra açık olan  Select Backup Destination penceresine de ok diyelim. Bunun ardından altta acık olan Back Up Database penceresinde yedek.bak dosyamız uzantısı ile birlikte gözükecektir. Onu seçip ok dediğiizde yedekleme işleminiz basarıyla gercekleştirilmiş olacaktır.

 Şimdi bu  yedeği kopyalayıp baska bilgisayarlara tasıyabilir bu sayede de ordaki bir veritababına ekleyebiliriz.

Şimdi ise yedeklediğimiz veritabanını başka ortamlara nasıl entegre  (restore işlemi)  edebileceğimize bakalım:
Yedeği taşımak istediğimiz bilgisayarda mevcut olan veritabanına dergi adında yeni bir veritabanı oluşturalım ve oluşturduğumuz bu  veritabanına sağ tıklayıp Tasks->Restore-> Database seçeneklerini seçelim.

Açılan pencerede from device ve from database seklinde 2 secenek karsımıza gelecek. Biz yedek.bak dosyamızı bu yeni bilgisayarda yine Backup dosyasının içine kopyaladığımızı düşünelim. Bu durumda kendi aygıtımızdan restore işlemi yapacağımızdan from device seçeneğini seciyoruz. Daha sonra yedeği kopyaladığımız yeri belirtiyoruz.

Bu işlem bittikten sonra altta halihazırda açık olan Restore Database penceresinde “Select the back up sets to restore” bölümüne restore edilecek olan veritabanı ile ilgili bilgiler geliyor. Yanındaki checkboxa tıklıyoruz. Ok demeden önce Resotre database penceresinin sol üst köşesindeki options bölümüne tıklayıp “overrite the existing database” seceneğini seciyoruz ki daha önce  dergi adında bir veritabanı oluşturulmuşsa bu güncellemeleri onun üzerine kaydetmesini sağlıyoruz.

Bu seceneği seçip ok tusuna basıldıgında veritabanı yeni bir bilgisayara başarıyla restore  edilmiş oluyor.











0 yorum:

Yorum Gönder